De tijd dat er websites gebouwd konden worden voor elk beeldscherm is sinds enkele jaren al voorbij. Sinds de opkomst van de tablets en smartphones zijn er verschillende formaten en resoluties. Websites worden vaak niet meer bekeken op desktop pc’s en laptops, maar op de kleinere schermen van tablets en smartphones. Het één-op-één verkleinen van een website op een kleiner formaat is niet bepaald gebruikersvriendelijk. Bezoekers van een website waren continu aan het zoomen om teksten leesbaar te krijgen, waarbij er gelijk ook weer veel geschoven moest worden. Gelukkig is dit met de hedendaagse technieken zoals responsive webdesign te voorkomen.

“Responsive websites passen zich aan op de breedte van een scherm”

De truc achter een responsive website is dat deze zelf  ‘ontdekt’ op welke maximale breedte de site op het scherm wordt weergegeven. Dit is bijvoorbeeld goed te zien als je een responsive website bekijkt op een smartphone en je draait de telefoon 90 graden. De website past zich automatisch aan de nieuwe breedte van het scherm aan.

Voordelen van responsive websites:

  • minder zoomen
  • minder scrollen van links naar rechts
  • sneller laden
  • eenvoudiger navigeren
  • optimale gebruikerservaring
  • uw boodschap komt beter over bij de bezoeker
  • u laat zien dat u met uw tijd (en dus uw potentiële klant) meegaat.

Mobiele websites versus responsive websites
Voordat de techniek van responsive websites breed werd ingezet, werden er mobiele websites gebruikt. Deze mobiele websites hebben aparte programmatuur naast de reguliere website.  Op basis van de gewenste resolutie wordt dan de mobiele website of reguliere site getoond. Hierdoor is het mogelijk om twee verschillende websites te hebben. Dit is echter een kostbare investering want in principe heb je twee websites te onderhouden.
Een responsive website wordt  correct getoond op elke resolutie en maakt gebruik van een en dezelfde programmatuur. Hierdoor is het minder kostbaar en makkelijker te onderhouden.  Alle inhoud wordt automatisch geschaald tot de juiste grootte.

2Business heeft websites gemaakt voor o.a.: Heerd Jan Hoogeveen, Karin Bloemen, Practory, Youp van ‘t Hek, CO2 Operate BV, Cor Bakker, Vierbinden en nog veel meer. Bekijk ook eens onze portfolio.

Deel dit artikel: